Kopřivová šťáva

15.06.2017

Na besedě o (Ne)očkování vzbudila naše domácí šťáva velký ohlas. Potěšila mne slova chvály. No a pro ty z vás, kteří jste se ptali na recept, tak je zde:

Ingredience:

  • 2l převařené vody
  • asi 40 stonků kopřiv
  • 2 citróny
  • 2kg cukru
  • 30g kyseliny citrónové
  • (konzervant ovoce - zelenina)

Postup:

1. DEN - do schladlé převařené vody dáme kopřivy (počet stonků je individuální, záleží na jejich velikosti, ale napěchujte jich tam co nejvíce), navrch přidáme rozkrájené citróny. Zatížíme, aby bylo vše ponořeno. Necháme 24 hodin louhovat.

2. DEN - Vodu scedíme přes plátýnko a kopřivy a citróny co nejvíce vymačkáme. Přidáme cukr a kyselinu citrónovou a přivedeme k varu, kde chvíli lehce povaříme (5 minut bohatě stačí). V případě, že děláme do zásoby na celý rok, nebo nemáme ideální podmínky skladování, přidáme konzervant dle návodu. Ale pro běžnou spotřebu (často i na skladování) by měl obsah cukru a var stačit, aby se šťáva nezkazila. Co nejvíce teplé, lijeme do skleněných nádob*.

TIP: Místo kopřiv můžete použít i jiné bylinky, například meduňku či bez.

TIP2: Lepší je sbírat pouze mladé rostliny.


* Zkoušela jsem i ukladnění v plastovém barelu. Zde je potřeba nechat ale šťávu mírně schladnou a přikláněla bych se určitě k použití konzervantu.