Pampeliškový med

30.04.2018

Louky a zahrady zežloutly a to je ten správný čas vyrazit a udělat si domácí pampeliškový med. .... No dobrá, není to tak úplně med, ten dělají jen včeličky, ale přesto je dobrý. A u nás top "med" do pečení a čaje, protože zůstává pořád vláčný a necukernatí. A co si budeme povídat, cena je, proti pravému medu, taky trochu někde jinde. 

Takže šup na louku a jdeme na to:

Ingredience:

  • 400 květů pampelišek
  • 1,5 litru vody
  • 2 citróny
  • 1 pomeranč
  • 2kg cukru

Postup:

  • 1. DEN: Vše kromě cukru dáme do nádoby a zatížíme, aby bylo vše ponořeno a necháme 24 hodin louhovat.
  • 2. DEN: Přecedíme přes plátýnko a důkladně vymačkáme ze všeho vodu. Do vody přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme 2 hodiny (bez pokličky) na mírný stupeň. Během vaření sbíráme z hladiny pěnu, která se průběžně tvoří.
    Po 2 hodinách varu naplníme ještě tekutým medem sklenice. Důkladně zavíčkujeme a otočíme je na pár minut dnem vzhůru.

TIP 1: Při výběru hrnce na vaření dbejte na to, aby tekutina dosahovala max do 1/2 výšky hrnce. Po přidání cukru se objem zdvojnásobí. A po přivedení k varu jeho obsah také ještě trochu nabude.

TIP 2: Nesnažte se vařit med na tak mírný stupeň, aby se pěna netvořila vůbec. Vyvaříte za daný časový úsek málo vody a med bude i po vychladnutí moc řídký.

TIP3: Máte-li i vychladlý med moc řídký, nezoufejte. Jedná se pouze o kosmetickou vadu. Další várku vařte jen trochu více zprudka. abyste vyvařili více vody.